آموزش و تمرین موسیقی به توسعه هوش و تفکر کودک کمک میکند. زیرا نواختن سازهایی مانند پیانو، تنبک، سنتور و… نیازمند حافظه، تمرکز، خلاقیت و تعامل بین دست و چشم است. این عوامل باعث بهبود عملکرد شناختی کودک میشوند. در ادامه این مقاله همکاران ما در آموزشگاه موسیقی شمیم شما مخاطبان خوشذوق را با مناسبترین ساز برای کودکان آشنا خواهند کرد.
مناسبترین ساز برای کودکان چیست؟
موسیقی تأثیر زیادی بر افزایش قدرت روح و احساسات انسان دارد. یادگیری و نواختن یک ساز باعث تقویت روحیه کودک شده و اعتمادبهنفس او را بالا میبرد. همچنین کودکان به کمک نواختن ساز میتواند احساسات خود را بیان نماید و با افراد جامعه به بهترین شکل ارتباط برقرار کند. اما نکتهای که بسیار اهمیت دارد، انتخاب اولین سازی است که کودک با آن به دنیای موسیقی قدم میگذارد. این ساز میتواند زهی، بادی، کوبهای و… باشد، اما اجازه دهید کودک خودش آن را انتخاب کند.
سازدهنی یا هارمونیکا
هارمونیکا سازی، از نوع بادی بوده و بر روی بدنه آن حفرههایی (اکتاوهایی) تعبیه شده است. سازدهنی دارای اکتاوهای کمی است به همین دلیل یادگیری آن نسبت به سایر سازها سادهتر و آسانتر میباشد. کودکان میتوانند بهواسطه سادگی این ساز با تئوری موسیقی، نتها، گامها و فواصل آنها آشنا شوند و سپس با آمادگی زیادی به سراغ یادگیری سایزهای دیگر بروند. این ساز دارای ویژگیهایی زیر است:
- حجم و وزن زیادی ندارد.
- بهراحتی قابلحمل است.
- روش یادگیری آسانی دارد.
- از قیمت بسیار مناسبی برخوردار است.
سهتار
سهتار جزو سازهای زهی و مضرابی موسیقی ایرانی است که از برخورد ناخن انگشت اشاره بر روی سیمهای آن نواخته میشود. این ساز یکی از لطیفترین صداها را تولید میکند و تماس سیمهای آن با انگشتان منجر به برقراری ارتباط روانی و عاطفی نوازنده با آوای ایجاد شده در این ساز میگردد. به همین خاطر مناسبترین ساز برای کودکان محسوب می شود.
سهتار دارای 4 سیم است که به کمک انگشتان هر دو دست نواخته میشود و به همین دلیل به تقویت ذهنی کودکان کمک زیادی میکند. از مزایای یادگیری این ساز توسط کودکان میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- تسلط بر تئوری موسیقی
- یادگیری گوشههای موسیقی ایرانی
- آشنایی با نتهای موسیقی
- ایجاد آمادگی مناسب برای یادگیری سایر سازها
![آموزش ساز برای کودکان](https://musicshamim.com/wp-content/uploads/2024/07/musicshamim-baby-instrument02.jpg)
آموزش ساز برای کودکان
تنبک یا ضرب
تنبک یا ضرب یک ساز ایرانی اصیل از نوع کوبهای است. این ساز از چوب درخت افرا، توت یا گردو بهصورت یکتکه ساخته میشود. به همین دلیل وزن و حجم زیادی ندارد و بهراحتی کودکان میتوانند از آن استفاده نمایند. تنبک قیمت بالایی ندارد و خانوادهها میتوانند با بودجه کمی آن را تهیه نمایند.
تنبک از معدود سازهایی است که نوازنده برای یادگیری آن نیاز به کمکگرفتن از انگشتان دودست خود دارد، به خاطر همین این ساز میتواند باعث تقویت حافظه کودکان گردد. عدم محدودیت سنی یکی دیگر از ویژگیهای ارزشمند این ساز کوبهای است. در کلاسهای آموزشی تنبک، هنرجویان درک بسیار کاملی از مبحث ریتم و ضرب به دست میآورند.
پیانو
اکثر کودکان علاقه به یادگیری این ساز جهانی دارند. نواختن پیانو راهی برای کاهش استرس، تحریک ذهن، بهبود هماهنگی بین چشم و دست در کودکان میباشد. آموختن این ساز برخلاف تصور همگان، بسیار ساده و آسان بوده و به تقویت گوش موسیقایی کودکان کمک مینمایند. بنابراین با نواختن پیانو نوازنده نحوه گوشدادن به موسیقی و آوازخواندن را نیز یاد میگیرد.
گستردگی نتها از لحاظ اکتاو و فرکانس، استفاده از سر کلیدهای مختلف و توانایی ایجاد هارمونی باعث شده که در دنیای موسیقی پیانو را ساز مادر بنامند. این آلت موسیقی مناسبترین ساز برای کودکان می باشد.
بلز یا گلوکن اشپیلز
بلز به معنای زنگها و زنگولههاست. این ساز شکل کوچک و ساده شده زایلوفون میباشد و ساختار بسیار سادهای دارد. Bells از یک سری تیغههای فلزی کوچک با طولهای مختلف تشکیل شده است که هر کدام از آنها صدای یک نت موسیقی را تولید میکنند. کودکان بهراحتی با کمک یک مضراب بر روی این تیغهها ضربه میزنند. این ساز دارای ویژگیهای زیر است:
- یادگیری آن برای کودکان بسیار مناسب و ساده است.
- در این ساز اصوات با فرکانسهای مختلف تولید میشوند.
- تیغههای تعبیه شده در این ساز، نت ها، فرکانسها و صداهای مختلفی را تولید میکنند.
- کودکان باتوجهبه رنگهای تیغهها، نتهای مختلف را یادمی گیرند.
- این ساز معمولاً دارای یک اکتاو است.
سخن آخر
مناسبترین ساز برای کودک، سازی است که بتواند آن را بهراحتی در دست بگیرد و مجبور نباشد آن را بلند کند. همچنین از صدای آن لذت ببرد و نواختن آن باعث ایجاد هیجان و نشاط در کودک شود.