موسیقی مینیمال، زیرشاخهای از موسیقی کلاسیک است. این نوع موسیقی از لحاظ زیباییشناختی متکی بر تغییر الگوهای ریتمیک بهصورت ظریف، تکرار و مفاهیم ترکیببندی میباشد که در دهه 1960 توسط موسیقیدانان آمریکایی و اروپایی ابداع شد. در ادامه این مقاله از آموزشگاه موسیقی شمیم شما را با این سبک آشنا میکنیم.
موسیقی مینیمال چیست؟
سبک مینیمال یا حداقلی در دهههای 1960 و 1970 میلادی به وجود آمد. این سبک به دلیل استفاده از الگوهای ساده، تکراری و همچنین کاهش عناصر پیچیده تحت عنوان مینیمال نامگذاری شد. در این نوع موسیقی تغییرات ریتمیک به صورت کاملاً ظریف و تدریجی انجام میشوند و ناهماهنگی هارمونیک به صورت انتخابی در طول یک بخش ثبت میگردند. در این سبک از موسیقی سازهای مختلفی همچون پیانو، ویولن، فلوت و انواع سازهای کوبهای استفاده میشود.
سبک مینیمال در آثار آهنگسازان آمریکایی مانند تری رایلی، فیلیپ گلس، استیو رایش و لا مونت یانگ دیده میشود. همچنین برخی از آهنگسازان اروپایی همچون لوئیس آندریسن هلندی و گاوین برایارز و مایکل نایمن نیز در این سبک فعالیت میکنند.
تاریخچه موسیقی به سبک مینیمالیستی
جنبش مینیمالیسم در دهه 1960 از صحنه آوانگارد نیویورک آغاز شد و به سرعت به منطقه سانفرانسیسکو رسید و در طول قرن بیستم در آکادمی موسیقی جهان و خانههای کنسرت در سراسر دنیا رواج پیدا کرد. به طور کلی میتوانیم دورههای مختلف این سبک را به صورت زیر تقسیم بندی نماییم:
- لامونته یانگ مدعی است که اولین آهنگساز مینیمالیست است. زیرا دو آهنگ Trio for Strings مربوط به سال 1958 و The Well-Tuned Piano در سال 1964 بیانگر سبک موسیقی مینیمال است. این آثار از ساختاری ممتدی برخوردار بوده و دارای هارمونیک متوالی هستند.
- در سال 1960 آهنگسازی به نام تری رایلی در منطقه خلیج سانفرانسیسکو، آهنگ تاثیرگذاری به نام In C ساخت. این آهنگ الگویی برای نشان دادن قابلیتهای مینیمالیست به حساب میآید.
- در سالهای بعد استیو رایش اولین آهنگ مینیمالیستی خود را با نام It’s Gonna Rain منتشر نمود. از آثار ماندگار رایش در این سبک از موسیقی میتوان به Music For 18 Musicians، Different Trains و Four Organs اشاره نمود.
- فلیپ گلاس در فرانسه نزد نادیا بولانگر تحصیل میکرد و دستی بر سبک مینیمالیسم داشت. گلاس به همراه بولانگر بر روی آثار باخ کار میکردند. او در سال 1960 به هندوستان سفر کرد و موسیقی کلاسیک هند شرقی بر روی آثار گلاس تأثیرگذار شد و او تعداد زیادی موسیقی فیلم، اپرا، کوارتتهای زهی و قطعات ارکستری تولید نمود.
- علاوه بر یانگ، رایلی، رایش و گلس آهنگسازان متعددی همچون آدامز، آروو پرت و هنریک گورکی نیز آثار دارند که به سبک مینیمالیسمی تولید شدهاند.
ویژگیهای موسیقی سبک مینیمالیست
در بسیاری از قطعات مینیمال پالسهای ثابت،فازبندی حلقه ای، نغمههای ممتد و مفاهیم ریتمیک هندی و آفریقایی به چشم میخورد. سبک مینیمالیستی بسته به آهنگساز و دوره زمانی آن متفاوت است. اما ویژگیهای کلیدی این سبک عبارتاند از:
- تکرار با تغییرات تدریجی:الگوهای موسیقیایی در این سبک به طور مکرر تکرار میشوند و ممکن است بهتدریج با افزودن بیتهای اضافی و نتهای تک تغییر کنند. به طور کلی ملودی و ریتم به صورت تدریجی تغییر پیدا میکنند.
- مرحلهبندی: در این روش چندین اجرا از یک آهنگ موسیقی در زمانهای شروع بهصورت متفاوت اجرا میشود. استیو رایش استاد برجستهای فازبندی در آثاری همچون Piano Phase، Violin Phase و It’s Gonna Rain این تکنیک را نشان میدهد.
- سازهای کلاسیک استاندارد آمیخته با تکنولوژی:برخی از قطعات موسیقی مینیمال بر پایه سازهای کلاسیک زهی، بادی چوبی ساخته میشوند. ساکسیفون و گیتار الکتریک دو ساز مهم و اصلی در این سبک به شمار میروند و دستگاههای الکترونیکی گهگاه به این ترکیب اضافه میشوند.
- آهنگسازی افزودنی:اغلب مینیمالیستها از تکنیک آهنگسازی افزودنی استفاده میکنند، به این صورت که خطوط موسیقی را به طور مداوم تکرار میکنند. این تکنیک از زمان آهنگ معروف In C اثر تری رایلی رایج شده است.
- نغمههای ممتد و بم: یانگ آهنگساز مینیمالیستی در اثر معروف خود به نام Drone نغمههای ممتد و بم مداومی را به بخشی کلیدی از موسیقی خود تبدیل کرد. این پدیده به دلیل تأثیر موسیقی کلاسیک هندوستانی و راگاهای هندی به وجود آمده است.