در اوایل دهه 1940، موسیقی سبک پاپ تولد شد. سادگی، جذابیت، تنوع، قدرت، دردسترس بودن و… جزو عواملی است که باعث محبوبیت این ژانر شده است. این سبک موسیقی معمولاً شامل ملودیهای قابل حفظ، ریتمهای شاد، موضوعات مرتبط با عشق و روابط و زندگی روزمره است. در این مقاله از آموزشگاه موسیقی شمیم قصد داریم شما را با ویژگیهای موسیقی پاپ آشنا کنیم.
ویژگیهای موسیقی پاپ چیست؟
Pop Music یا موسیقی عامهپسند، سبک گستردهای است که با ملودیهای جذاب، آهنگسازی ساده، تمرکز بر روی موضوعات روزمره و روابط شخصی افراد و… یکی از ژانرهای پرمخاطب موسیقی میباشد. بهتر است قبل از هرچیزی با ویژگیهای این سبک موسیقی آشنا شویم.
ملودیهای جذاب: ساختار آهنگ ساده و استفاده از ملودیهای جذاب و بهیادماندنی باعث شده که آهنگهای پاپ در ذهن افرادی که به آن گوش میکنند حک شود.
استفاده از سازهای مختلف: در این سبک از طیف گستردهای از سازها استفاده میشود؛ مانند درام، کیبورد، سینت سایزر، گیتار و…
ساختار استاندارد: آهنگهای پاپ اغلب شامل ساختارهایی همچون آیه – کورس – آیه است.
تمرکز بر روی آواز: نقش آواز در سبک پاپ بسیار مهم و پررنگ است و معمولاً توسط یک خواننده اجرا میشود.
تنوع در موضوع: در موسیقی پاپ از ترکیب سبکهای مختلف مانند راک، هیپهاپ، کلاسیک و… استفاده میشود. همچنین ترانههای پاپ به موضوعات مختلفی مانند عاشقانه، روابط شخصی، مشکلات اجتماعی و.. میپردازند.
قابلدرک بودن: موسیقی پاپ بهگونهای طراحی میشود تا برای مخاطبان عام، جذاب و قابلدرک باشد.
تولید حرفهای: در ضبط و تولید موسیقی پاپ تکنولوژیهای جدید و پیشرفته مورداستفاده قرار میگیرد.
انواع موسیقی در ژانر پاپ
موسیقی پاپ بهعنوان یک ژانر جهانی شناخته میشود و هنرمندان معرفی همچون مایکل جکسون، تیلور سوئیفت، مدونا و آریانا گرانده در این حوزه فعالیت میکنند. بهطورکلی انواع موسیقی پاپ عبارتاند از:
پاپ راک: این ژانر موسیقی پاپ از رایجترین سبکهای این موسیقی است. آوازخواندن با موسیقی Pop Rock آسان میباشد در این نسخه بر آهنگسازی، ضبط و میکس تأکید بیشتری میشود. در این سبک معمولاً از گیتارهای الکتریک و درامی قویتر استفاده میشود.
پاپ بالاد: از ویژگیهای موسیقی پاپ بالاد، میتوان به ریتم کند و ترانههای احساسیتر آن اشاره نمود. این سبک Pop معمولاً بر روی آواز و پیانو تمرکز دارد.
فولک پاپ: Folk Pop نسخهای از فولک راک است که در دهه 1960 رواج پیدا کرد. این سبک تلفیقی از موسیقی محلی و پاپ است با آهنگهای کوتاهتر، ملایمتر و ملودی جذاب.
پاپ رقص؛ در این ژانر اغلب از ضرب آهنگهای قوی و تند، جهت رقصیدن استفاده میشود.
پاپ نوجوان؛ آهنگها و ملودیهای این ژانر برای نوجوانان طراحی شده و به همین دلیل غالباً در مورد موضوعاتی مانند دوستی، عشق و… صحبت میشود.
پاپ جاز: در این سبک عناصر و تأثیرات موسیقی جاز بکار گرفته میشود. در Pop Jazz فقط بخشهای بداههنوازی کوتاه موسیقی جاز بکار گرفته میشود. بهطورکلی ملودی و نوسان موسیقی جاز در این سبک پیادهسازی شده است.
کانتری پاپ؛ در این ژانر عناصر موسیقی کانتری همچون گیتار آکوستیک و ترانههای احساسی استفاده میشود.
ارکسترال پاپ: این سبک در اواخر دهه 1960 رواج پیدا کرد. موسیقی Orchestral Pop برای ارکستر ساخته و نواخته میشود.
تاریخچه موسیقی پاپ در ایران
موسیقی پاپ در ایران در سده 19 میلادی در دوره قاجار شکل گرفت و با گسترش رادیو رواج پیدا کرد. معروفترین خواننده گیلانی که به پدر موسیقی پاپ ایران نیز مشهور است احمد عاشورپور میباشد این خواننده پاپ با ترانههای ساز و نقاره نوروز و جوما بازار شهرت پیدا کرد.
قبل از انقلاب برخی از خوانندگان مانند ویگن با بهکارگیری سازهای مختلفی همچون گیتار موسیقی پاپ ایرانی را با سبکهای غربی دگرگون کردند و در این زمان این سبک، پا به عرصه جدیدی گذاشت. از معروفترین خوانندگان پاپ ایرانی قبل از انقلاب احمد عاشوری پور، حسن شماعیزاده، شهبال، شهرام شپره، ویگن، ابی، رامش، حبیب، فرهاد و… بودند. ادامه مقاله ویژگیهای موسیقی پاپ را با معرفی خوانندگان جوان معاصر در ایران ادامه میدهیم.
موسیقی پاپ پس از پیروزی انقلاب تا دهه 60 کاملاً ناپدید شد. اما بعد ازجنگ هشت ساله ایران این سبک موسیقی با رویکردی جدیدی پا به عرصه وجود گذاشت. از جمله خوانندگان موسیقی پاپ در این دوران میتوان به بیژن خاوری، حمید غلامعلی، پرویز طاهری، علیرضا افتخاری، مهدی سپهر و… اشاره نمود. در سال 1377 اولین جشنواره موسیقی پاپ به همت خوانندگان ایرانی برگزار شد و پس از آن خوانندگان جوانی چون بابک جهانبخش، امیر تتلو، حسین تهی، سیروان خسروی، مجید خراطها، فریدون اسرایی و… روی کار آمدند و بازار موسیقی پاپ ایران را در دست گرفتند.