گیتار ساز ارزشمندی است که در صورت نگهداری صحیح، میتواند عمر طولانی داشته باشد و نوازنده سالیان زیادی از آن استفاده نماید. بنابراین گیتاریست باید نکاتی همچون تمیزکردن و محافظتکردن از ساز خود را بداند. اما چگونه از گیتار مراقبت و نگهداری کنیم؟ در این مقاله از آموزشگاه موسیقی شمیم قصد داریم به این سؤال پاسخ دهیم. پس با ما همراه باشید.
چگونه از گیتار مراقبت و نگهداری کنیم؟
فرقی نمیکند مبتدی باشید و یا حرفهای، بههرحال برای اینکه نگرانی از بابت ساز گرانقیمت خود نداشته باشید. باید برای نگهداری و مراقبت از گیتار خود، برخی از نکات مهم را رعایت کنید.
محیط مناسب برای نگهداری گیتار
گیتار ساز حساسی است که متریال اصلی آن چوب میباشد. بنابراین این ساز باید در شرایط کنترل شده دمایی از لحاظ درجه حرارت و رطوبت نگهداری شود. بهترین دمای محیط برای نگهداری گیتار 18 تا 24 درجه سانتیگراد است. دمای زیر 10 درجه و بالای 30 درجه باعث میشود تا ساز ترک و تاب بردارد و صدای آن از حالت استاندارد خارج گردد.
مسئله مهم دیگر میزان رطوبت محیط است. سعی کنید رطوبت اتاق بین 45 تا 55 درصد باشد. زیرا گیتار در دماهای خشک زیر 40 درصد رطوبت، دچار انقباض شده و ترک برمی دارد. همچنین در رطوبت بالای 60 درصد به احتمال زیاد باد میکند و چوب آن موج دار میشود. به طور کلی در هوای خشک صدای گیتار تیز و خش دار میگردد و در رطوبت بالا صدای این ساز گرفته و خفه میشود. همچنین بابد سازتان را هم از منابع گرمایشی همچون اجاق گاز، بخاری و هم از منابع سرمایشی همانند کولر دور نگه دارید.
تمیزکردن گیتار
دورنگه داشتن گیتار از آلودگیهای محیط کار بسیار سختی است. البته تمیزکردن گردوغبار نشسته بر روی ساز بسیار آسان است. اما مسئله مهم این است که اگر چربی و آلودگیهای بر روی سیمهای گیتار بچسبند چگونه باید آن را تمیز کنیم؟ و چگونه از گیتار مراقبت و نگهداری کنیم؟ هنگامیکه نوازنده گیتار را در دست خود میگیرد و با انگشتان خود آکوردها را لمس میکند، چربی و عرق پوستش به سیمهای ساز انتقال مییابد. این آلودگیها در درازمدت باعث فرسودگی و زنگزدگی سیمهای فلزی گیتار میگردند و در نتیجه صدای گیتار ممکن است تغییر پیدا کند. بنابراین بهتر است بعد از هر جلسه تمرین فرت بورد و سیمهای گیتار را تمیز کنید.
شاید تصور کنید که برای تمیزکردن سیمهای گیتار باید از مواد و شویندههای خاصی استفاده کنید. اما باید بگوییم که برای زدودن آلودگیها از روی این رشته ها تنها نیاز به پارچه نخی و خشک دارید. پارچه را بین انگشت شست و اشاره خود قرار دهید و بهآرامی در طول سیمهای گیتار شروع به حرکت کنید تا گردوغبار و چربیهای روی رشته سیمها کاملاً تمیز شوند.
برای پاککردن سایر قسمتهای گیتار از جمله صفحه صدا، اطراف و پشت ساز از پارچه نخی و نرم استفاده کنید و هرزگاهی برای براق و شفاف ماندن گیتار به آن واکس بزنید. همچنین برای تمیزکردن جرمهای زیر سیمهای گیتار میتوانید از یک قلمموی نرم کمک بگیرید.
محافظت از Finish گیتار
گیتار دارای یک پوشش لاکالکلی است که به آن Finish میگویند این پوشش از گیتار محافظت نموده آن را براق و شفاف میکند. اما برای تمیزکردن سطح آن هرگز نباید از آب و الکل استفاده شود؛ اما زدودن چربی و عرق بدن از روی فینیش بسیار سخت است. اما با رعایت نکات زیر میتوانید از Finish گیتار محافظت نمایید:
- هنگام نواختن گیتار لباس آستینبلند و تمیز بپوشید تا از برخورد گیتار با آرنج و بازوهایتان جلوگیری نمایید.
- چگونه از گیتار مراقبت و نگهداری کنیم؟ برای این کار در هنگام تمرین کردن از برخورد پشت گیتار با شکم و سینه اتان جلوگیری کنید.
- سعی کنید لباسهای دکمهدار در حین نواختن گیتار نپوشید تا به بدنهساز آسیبی وارد نشود.
- برای براق کردن صفحه گیتار هر 3 الی 4 ماه یکبار به آن واکس مخصوص بزنید.
- بعد از هر جلسه تمرین گیتار را با پارچه نخی بدون پرز تمیز کنید.
- اگر قصد دارید چند روزی از گیتار استفاده نکنید آن را بر روی پایه مخصوص یا هاردکیس قرار دهید.
- اگر به مدت طولانی نمیخواهید از سازتان استفاده نمایید بهتر است سیمهای آن را کمی شل کرده و سپس آن را در هاردکیس قرار دهید.
- سالی یکبار پیچهای کوک گیتار را با وازلین چرب کنید و پیچها را بچرخانید.