گیتار الکتریک یا برقی از انواع مختلف گیتار میباشد که صدای آن بهوسیله تقویتکننده الکتریکی مانند آمپلیفایر تشدید میشود. این ساز در سبکهای مختلف موسیقی مانند راک، بلوز، جاز، پاپ، متال و هیپهاپ مورداستفاده قرار میگیرد. اگر ساکن پایتخت هستید و قصد دارید در کلاس خصوصی گیتار الکتریک در شیخ فضلالله شرکت کنید این مقاله میتواند به شما در پیداکردن بهترین ستاد و آموزشگاه موسیقی کمک کند.
گیتار الکتریک چیست؟
ایده پیدایش گیتار الکتریک از آنجایی شروع شد که در همنوازیها صدای گیتار آکوستیک به دلیل کمحجمبودن در بین صدای سازهای دیگر بهوضوح شنیده نمیشد. در نتیجه در صدد تقویت صدای این ساز برآمدند، برای این کار از علم الکترونیک کمک گرفتند.
در حدود دهه 30 میلادی گیتار الکتریکی اختراع شد و در دهه 50 میلادی با روی کار آمدن راک اند رول، این ساز جایگاه خود را به سرعت در موسیقی پیدا کرد. و جزو سازهای اصلی در گروههای مختلف نوازندگی به حساب آمد. مثلاً در گروههای راک معمولاً از دو نوازنده گیتار الکتریک استفاده میشود که یک نفر ملودی را با گیتار لید و دیگری ریتمها را با گیتار ریتم مینوازد.
اجزا اصلی گیتار الکتریک
اگر گیتار الکتریک را با نوع آکوستیک آن مقایسه کنیم در مییابیم که این دو ساز از اجزای مشترک زیادی تشکیل شدهاند. مثلاً هر دو گیتار دارای 6 سیم هستند و توسط سرکوک ها تنظیم میشوند. همچنین فرتهای آنها بر روی دسته بلند ساز قرار دارند. گیتار الکتریکی از چندین بخش و اجزا تشکیل شده است که هر کدام نقش مهمی در تولید صدا و عملکرد این ساز دارند. اجزای اصلی گیتار الکتریکی عبارتند از:
بدنه (Body)
بدنه گیتار الکتریک معمولا از چوب تهبه می شود و به سه صورت توخالی، نیمه خالی و توپر تولید می گردد.
گردن (Neck) گیتار
گردن گیتار جایی است که فرتها و سیمها در آن جای دارند و معمولاً باریکتر از بدنه است. این بخش به نوازنده اجازه میدهد تا بهراحتی نتها را بنوازد. در کلاس خصوصی گیتار الکتریک در شیخ فضلالله با تمام اجزای این ساز آشنا خواهید شد.
فرتبرد (Fretboard)
فرتها نوارهای فلزی هستند که روی فرتبرد قرار دارند و به تقسیمبندی نتها کمک میکنند. فرت برد در سطح بالایی گردن که فرتها روی آن قرار دارند، واقع شده است. نوازنده با فشار دادن سیمها بر روی فرتها نتهای مختلف را تولید میکند.
سیمها (Strings)
گیتار الکتریکی معمولاً دارای شش سیم است که از مواد مختلفی مانند نیکل، استیل یا برنز ساخته میشوند.
پیکاپها (Pickups)
پیکاپ قطعهای است که پس از ضربهزدن به سیمهای گیتار ارتعاش و صوت ایجاد میکند. در واقع پیکاپ وظیفه تبدیل ارتعاشات سیمها به سیگنال الکتریکی را بر عده دارد. این قطعه میتواند از نوع سینگل کویل یا همباکر (humbucker) باشند. پیکاپ سینگل کویل نسبت به نوع هامباکر، قدرت کمتری دارد و صدای ضعیفتر، واضحتر و تیزتری تولید میکند.
پیشساز (Bridge)
بخشی که سیمها به آن متصل میشوند و نقش مهمی در تنظیم تنش و ارتفاع سیمها دارد را پل میگویند.
تنظیمکنندهها (Tuning Pegs)
این اجزا در بالای گردن قرار دارند و برای تنظیم تنش سیمها و کوککردن گیتار استفاده میشوند.
کنترلها (Controls)
شامل ولوم و تن (Tone) هستند که به نوازنده اجازه میدهند صدا را تنظیم نماید.
سوکت خروجی (Output Jack)
جایی که کابل صوتی به گیتار متصل میشود تا سیگنال الکتریکی به آمپلیفایر منتقل شود.
کلاس خصوصی گیتار الکتریک در شیخ فضلالله
شروع یادگیری گیتار الکتریک میتواند مانند هر ساز دیگری کمی سخت به نظر برسد. در ابتدای آموزش این ساز هنرجو نیاز به آموختن نتها و تکنیکهای پایه موسیقی دارد. بنابراین در ترم اول هنرآموزان با تئوری موسیقی آشنا میشوند و تکنیکهای ساده اما کاربردی مانند Bemd، پالم میوت، آکوردها، اسلاید و… را یاد میگیرند. در کلاس خصوصی گیتار الکتریک در شیخ فضلالله که توسط استاد ابوالقاسمی تدریس میشود هنرجویان در دوره مقدماتی میتوانند قطعات مختلفی را بنوازند.
اما برای اینکه گیتار الکتریک را بهصورت حرفهای بیاموزید حداقل به 2 سال تمرین مداوم نیاز دارید تا بتوانید با تکنیکهای مختلف آشنا شوید و قطعات پیشرفته را بیاموزید. بنابراین بهتر است این دوره را با یک استاد حرفهای بگذرانید تا به نتیجه مطلوب برسید. برای تحقق این خواسته ما به شما آموزشگاه موسیقی شمیم را پیشنهاد میدهیم.
در آموزشگاه موسیقی شمیم استاد ابوالقاسمی مدرس گیتار الکتریک است. ایشان که 13 سال سابقه کار در آموزشگاههای معتبر و درجه یک فنی و حرفهای را در کارنامه خود دارند، سرپرستی گروه Blueberry Jazz Band را نیز عهده دار هستند. برای آشنایی بیشتر با فعالیتهای این گیتاریست میتوانید به وب سایت آموزشگاه شمیم مراجعه کنید.